13 ting du bør vite om dårlig ånde

Plages du av dårlig ånde? Du er ikke alene, og heldigvis er det hjelp å få. Her er 13 ofte stilte spørsmål om dårlig ånde og gode råd om hvordan du kan bli kvitt den.

image

1. Hva er dårlig ånde?

Dårlig ånde, på fagspråket kalt halitosis, er en vond smak i munnen eller illeluktende pust. I nesten 9 av 10 tilfeller kommer lukten fra munnhulen, og ikke magen. Selv om ikke dårlig ånde er farlig, er det pasienter som finner det sjenerende at ånden lukter vondt. 

Dårlig ånde skyldes bakterier vi har i munnen. Når disse bakteriene bryter ned matrester og plakk, produseres gasser som resulterer i en dårlig ånde.

Siden bakteriene bryter ned matrester og plakk, er dårlig ånde helt naturlig. Likevel kan den dårlige ånden oppleves som et stort problem for mange, og for noen kan den gå utover selvtilliten. 

2. Hva er årsaken til dårlig ånde?

Mellom tennene, langs tannkjøttet og bak på tungen har vi bakterier som bryter ned proteiner fra matrestene og plakk i munnen. Ved nedbryting av proteiner, frigjøres gasser som inneholder svovel. Svovelforbindelser, slik som hydrogensulfid, kan lukte som råttent egg.

Men årsaken til den dårlige lukten, kan være en helt annen enn den naturlige nedbrytingen av matrester, blant annet

  • dårlig munnhygiene
  • munntørrhet og spyttsekresjon
  • visse matvarer som hvitløk, fettrik kost og meieriprodukter
  • alkohol og kaffe
  • fasting, slanking og spesielle dietter
  • røyking og snus
  • tannkjøttbetennelse, tannløsningssykdom og hull i tennene
  • løs tannkrone eller tannbro
  • visse sykdommer

3. Hvordan kan jeg sjekke om jeg har dårlig ånde?

Dersom du er usikker på om du har dårlig ånde, kan du slikke deg på håndbaken din og lukte selv ett minutt etterpå når spyttet har tørket. Eventuelt kan du også spørre en venn du stoler på eller tannlegen din om du har dårlig ånde.

4. Hva kan jeg gjøre selv for å bli kvitt den dårlige ånden?

God munnhygiene med tannpuss og tanntråd er det enkleste og beste tipset for å bli kvitt dårlig ånde. Og husk på å drikke vann jevnlig.

Puss tennene minst to ganger hver dag, morgen og kveld. Bruk tanntråd og eventuelt mellombørster i områdene mellom tennene slik at du får bort belegg og matrester som er mat for bakteriene som lager dårlig lukt. Belegg med bakterier som fester seg på tungen, kan du fjerne med en tungeskrape.

Har du tannregulering bør du være nøye på å fjerne mat som setter seg fast i reguleringen. Bruk råd fra tannlegen og verktøy som kan hjelpe deg med å fjerne matrestene. Har du usynlig tannregulering, slik som Clear Correct, benyttes skinner som kan tas ut når du spiser og pusser tennene.

5. Hjelper munnskyllevann mot den dårlige ånden?

I tillegg til god munnhygiene, kan du på kort sikt bli kvitt dårlig ånde ved hjelp av munnskyllevann, tyggegummi eller sugetabletter som selges hos apotekene. 

Et munnskyllevann mot dårlig ånde, fjerner ikke årsaken til den vonde lukten, men kan nøytralisere svovelforbindelsene i munnen der og da. Også tyggegummi laget for deg med dårlig ånde, kan nøytralisere ubehagelig lukt og smak i munnen i noen timer. Tyggegummi som inneholder sink, er ofte beregnet mot dårlig ånde.

Det finnes også munnspray som motvirker ubehagelig smak og vond lukt fra munnen.

6. Hvorfor gir en tørr munn dårlig ånde?

At mange med munntørrhet opplever dårlig ånde, har sin naturlige forklaring. En tørr munn har ikke nok spytt til å fukte og rengjøre munnen. Og uten nok spyttproduksjon, hoper de svovelproduserende bakteriene seg opp i munnen, rundt tennene og på tungen. En av oppgavene til spyttet er også å nøytralisere de illeluktende syrene som oppstår når matrester i munnen brytes ned.

Munntørrhet rammer mange av ulike årsaker, blant annet bruk av medisiner mot astma, allergi, høyt blodtrykk, kreft og depresjon, samt sterke smertestillende medikamenter. Også sykdommer som Sjøgrens syndrom og diabetes kan gi en tørr munn. Mange kan også oppleve mindre spyttproduksjon etter overgangsalderen, og munntørrhet er nokså vanlig hos mange eldre.

Over tid kan munntørrhet øke faren for å få hull i tennene, som igjen kan gi dårlig ånde.

Sørg for å drikke godt med vann om du plages av tørr munn. 

Sukkerfri tyggegummi kan øke spyttproduksjonen og dermed bidra til at bakterier skylles ned i magen. Sugetabletter eller munngel fra apoteket, kan også stimulere spyttproduksjonen ved munntørrhet.

7. Hva slags mat og drikke gir dårlig ånde?

Når det kommer til kostholdet, kan du få en forbedring ved å unngå eller begrense inntak av hvitløk, sukker, alkohol, kaffe, meieriprodukter og fettrik kost. Også syrlige matvarer og krydret mat kan gi dårlig ånde. 

Spis heller mat som øker spyttproduksjonen og dermed den naturlige “nedskyllingen” av bakterier fra munn til mage. Sunne mat som oransje og mørkegrønne grønnsaker, frukt, fullkorn, fisk, bønner, nøtter og frø øker spyttproduksjonen hos normalt friske mennesker. 

8. Fører slanking til en annen ånde?

Fasting, slanking og dietter som for eksempel lavkarbo, kan føre til dårlig ånde, ofte en lukt av aceton.  Når du spiser mindre enn vanlig,  blir sammensetningen av bakteriene i munnen din påvirket. Mange opplever derfor at de får dårlig ånde av å spise mindre eller gå på en ny diett.

9. Hvorfor får jeg dårlig ånde av røyking og snus?

Å stumpe røyken eller droppe snusen, er godt for både helsen og smilet ditt. Foruten å misfarge tennene og gå utover tannkjøttet, kan røyking og snusing gi dårlig ånde. Det skjer ved at kjemikalier fra røyk og snus fester seg på tenner og tannkjøtt, noe som igjen kan føre til enda flere bakterier som skiller ut svovelholdige forbindelser. I tillegg kan tobakken øke risikoen for tannkjøttsykdommer som igjen kan gi dårligere lukt fra munnen.

10. Hvordan kan tannlegen hjelpe meg med å bli kvitt dårlig ånde?

Tannlegene hos Tannfeen hjelper deg gjerne med å finne ut hvorfor du opplever problemer med dårlig ånde. Under kontrollen ser vi hva som blir den riktige behandlingen for deg.

Ved å gå rutinemessig til tannlegen vil du få hjelp til rens av tennene. En tannlege kan også se om det er noe i munn og svelg som kan føre til, eller allerede har ført til dårlig ånde. Blant annet kan tannlegen se om det er noe med mandlene som krever behandling hos lege. 

Dårlig ånde kan også skyldes løs tannkrone eller tannbro. Da vil bakterier og plakk feste seg lettere og forårsake dårlig lukt fra munnen.

Hvis du opplever dårlig ånde, kan det også skyldes hull i tennene, soppvekst eller tannkjøttsykdommer. Og her kan vår tannleger gi deg hjelpen du trenger. Periodontitt er en sykdom i tannkjøttet som krever hjelp fra tannlegen for å få behandlet.

11. Hvilken sykdom gir dårlig ånde?

Ulike sykdommer som ikke har noe direkte med tannhelsen å gjøre, kan også være årsaker til dårlig ånde. 

Dersom tannlegen bekrefter at ånden din er dårlig, men ikke finner noe galt med tenner eller tannkjøtt, kan den dårlige ånden være et symptom på andre sykdommer som påvirker lungene eller fordøyelsessystemet. Dette følges opp videre av en lege. 

Blant sykdommene hvor dårlig ånde er et symptom, finner du

  • astma
  • halsbetennelse
  • lungebetennelse
  • kronisk bronkitt
  • kronisk bihulebetennelse
  • diabetes
  • sure oppstøt og refluks
  • infeksjoner i fordøyelsesystemet
  • nyresvikt
  • leversykdom

12. Hva skyldes morgenånden?

De fleste av oss har dårlig ånde fra tid til annen, og spesielt om morgenen kan det hende at du har merket en dårlig smak i munnen. Årsaken til morgenånden er at vi har en lavere spyttproduksjon om natten, og det er spyttet som tar med seg bakteriene ned i magen. 

13. Hvorfor får barn dårlig ånde?

Som for voksne, kan slurv med tannpuss og tanntråd forårsake dårligere ånde hos barn. I tillegg kan halsbetennelse, betente mandler og perioden etter fjerning av mandler føre til dårlig ånde

Dersom lukten ikke forsvinner, bør du oppsøke tannlege eller lege for å utelukke andre underliggende årsaker til dårlig ånde. 

Vi i Tannfeen gir deg gjerne råd og hjelp med å finne ut hvorfor du opplever problemer med dårlig ånde og hva du kan gjøre for å bedre situasjonen.

Kontakt oss

    image